Videocommunicatie in de zorg: de beste technologie voor jouw zorginstelling

Kwalitatieve technologie voor videocommunicatie in de zorg is essentieel om efficiënt te werken en de levenskwaliteit van bewoners en patiënten te verbeteren. Met de juiste digitale middelen breng je de werking van jouw zorginstelling of woonzorgcentrum naar een hoger niveau en wordt videobellen voor ouderen makkelijker dan ooit tevoren! Connectify helpt je de beste totaaloplossing te vinden voor jouw zorginstelling.

Videocommunicatie in de zorg
Videocall via televisie

Digitaliseren in de zorg

Videocommunicatie in de zorg

Digitaliseren in de zorg

Voor veel sectoren wordt duurzame digitalisering steeds belangrijker en de zorgsector is daar zeker geen uitzondering op. Digitalisering gaat namelijk niet enkel over de nieuwste technologische snufjes, maar ook over het verlichten van de werkdruk van de zorgverleners en het verbeteren van de zorg voor patiënten en bewoners van zorgorganisaties.

Het belang van videocommunicatie in de zorg

Uit een onderzoek van het Nederlandse onderzoekscentrum Nivel en de Universiteit van Radboud bleek al dat videocommunicatie een goede impact kan hebben op de zorgverlening. Met verschillende lockdowns en quarantaines achter de rug is het voor de zorgsector meer dan duidelijk dat videocommunicatie één van de belangrijkste IT-infrastructuren is om in te investeren. Ze verbeteren namelijk de levenskwaliteit, zorgen ervoor dat patiënten zich veilig voelen, meer zelfstandigheid krijgen, en ze maken sociaal contact gemakkelijker voor mensen die minder mobiel zijn.

Voor patiënten en bewoners

De juiste technologie kan de zorg voor patiënten en bewoners heel wat verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan bewoners van woonzorgcentra die vaak last hebben van eenzaamheid. Eenvoudige technologie die het voor ouderen mogelijk maakt om te beeldbellen naar vrienden en familie kan dan een grote impact hebben op hun mentale toestand.

Het gaat hier dus niet enkel om medische technologie, maar om alledaagse technologie die ervoor zorgt dat bewoners en patiënten van een zorginstelling zich kunnen ontspannen en thuis voelen in hun kamer, of dat nu voor een lange duur is of niet.

Voor zorgverleners

Daarnaast hebben ook zorgverleners baat bij het optimaliseren van videocommunicatie in de zorg. Het is namelijk voor zowel interne als externe zorgprofessionals en dokters handiger om met een patiënt te videobellen in plaats van met een klassieke telefoonverbinding te bellen.

Videocommunicatie - ofwel een goede audio-beeld-verbinding - zorgt ervoor dat bepaalde non-verbale cues zeker niet verloren gaan. Je kan bijvoorbeeld meteen zien of een beweging wel echt zo vlot gaat als de patiënt beweert. Wanneer de reguliere zorg even op afstand moet, kan je op die manier als zorgprofessional nog steeds adequate zorg verlenen.

Communicatie binnen het medische team

Ook de professionele communicatie tussen zorgverleners onderling kan veel soepeler verlopen met behulp van de juiste technologie. Je hoeft niet langer te goochelen met agenda’s om iedereen in dezelfde vergaderzaal te krijgen: dokters, verplegers en andere zorgprofessionals kunnen gemakkelijk een videomeeting inplannen, zonder dat ze andere software moeten installeren. Met de groeiende zorgvraag van chronisch zieken en de vergrijzende samenleving is het belangrijk dat er niet zomaar tijd verloren gaat aan onnodige verplaatsingen. 

Tellie IPTV: eenvoudig beeldbellen voor ouderen

Videocommunicatie in de zorg

Tellie IPTV: eenvoudig beeldbellen voor ouderen

Televisie is voor veel mensen één van de belangrijkste manieren om te ontspannen. Daarom is er al in zo goed als elke zorginstelling een televisie aanwezig op de kamer van een bewoner of patiënt. De tijd waar de gemiddelde televisie enkel nog kabel- of satellietzenders kon tonen is echter allang voorbij. Ook bewoners van een zorginstelling genieten daarom graag een kwalitatieve upgrade zoals een IPTV met ingebouwde camera waarmee je eenvoudig kan beeldbellen

Tellie IPTV is dé totaaloplossing voor jouw woonzorgcentrum of zorgorganisatie.

Wat is een IPTV?

Wat is een IPTV?

IPTV ofwel Internet Protocol TeleVision maakt televisiekijken via een internetverbinding mogelijk. Met een digitale smart tv zoals Tellie TV van Telenet geef je een groot aanbod aan televisiezenders én extra functies aan je bewoners en patiënten voor een lage prijs! Zo kan je de Tellie TV volledig personaliseren zodat je favoriete zenders gemakkelijk te vinden zijn. Daarnaast kunnen zo'n televisies ook livestreamen en videobellen door de internetverbinding en ingebouwde camera.

Een IPTV is een belangrijke technologische ontwikkeling in de zorg om kamers aangenamer te maken op een betaalbare manier. Nieuwe bewoners van een woonzorgcentrum hebben vaak nog last van een onaangenaam gevoel omdat ze hun thuis moeten achterlaten. Een televisie met alle functionaliteiten die een bewoner nodig zou kunnen hebben, kan al enorm helpen om een comfortabel en positief gevoel te koppelen aan de nieuwe kamer.
IPTV - Connectify

Beeldbellen via Tellie

Videocommunicatie in de zorg

Beeldbellen via Tellie

Met Tellie TV kan iedereen gemakkelijk videobellen via de eigen televisie. Dit versimpelt de videocommunicatie tussen bewoner en vrienden en familieleden heel wat, aangezien er niet meer een heleboel laptops of tablets nodig zijn die constant van kamer moeten wisselen. 

De eerste beeldschermen van Tellie werden al positief onthaald in woonzorgcentra. Bewoners zien gemakkelijk dat ze gebeld worden en kunnen met één knop op de afstandsbediening een oproep beantwoorden. Zo geef je ook een stukje zelfredzaamheid terug aan de bewoners, die nu zonder tussenkomst van een zorgverlener kunnen bellen. In residentie Paaleyck te Kapelle-op-den-Bos bijvoorbeeld kunnen bewoners Christiane en Fons via hun vertrouwde televisietoestel videobellen met de kleinkinderen, live naar de misviering kijken en hun favoriete tv-programma’s volgen. Zeker tijdens de lockdowns is Tellie voor hen een grote hulp geweest.


Kortom, beeldbellen kent tal van voordelen.

Vrienden en familie, maar ook zorg op afstand

Niet enkel voor sociale contacten met vrienden en familie zijn eenvoudige methodes van videocommunicatie belangrijk; het gebeurt ook steeds vaker dat zorgverleners en dokters niet fysiek kunnen langskomen door quarantaine of andere gezondheidsproblemen. Daarbij kan beeldbellen in de zorg een goed alternatief zijn waarbij de zorgverlener niet enkel de patiënt hoort, maar ook kan zien.

Met eenvoudig videobellen kan een dokter, kinesist of therapeut gemakkelijk één-op-één met de patiënt afspreken en een vlugge check-up doen. Beginnende problemen worden zo veel sneller opgespoord omdat er niet meer gewacht wordt totdat gezondheidsproblemen te ver geëscaleerd zijn. Doordat een externe zorgverlener ook geen tijd verliest aan verplaatsingen, kunnen er in dezelfde tijdsspanne meer patiënten behandeld worden of krijgt hetzelfde aantal patiënten meer tijd.

3CX: zakelijke communicatie voor de zorgsector

IT support

3CX: zakelijke communicatie voor de zorgsector

Kwalitatieve videocommunicatie is niet enkel goed voor cliënt-zorgverlener-relaties, maar ook voor de communicatie tussen zorgverleners onderling. Om een patiënt goed te begeleiden, moet het medische team namelijk ook goed kunnen samenwerken. Met de 3CX-software zorg je voor heldere (video)communicatie zonder hoge kosten.

VoIP-telefonie

Het 3CX-systeem maakt gebruik van VoIP-telefonie (Voice over Internet Protocol). Dit betekent dat de communicatie via een internetverbinding loopt in plaats van een traditionele telefoonverbinding. Hierdoor heb je geen aparte telefoontoestellen nodig. Door de Unified Communications (UC) is al je communicatie in één oogopslag overzichtelijk beschikbaar.

Geen gedoe dus met vaste apparaten die moeilijk doorverbinden naar een gsm. Met de iOS en Android-apps van 3CX kunnen zorgverleners die op huisbezoek zijn of vanuit een andere locatie werken gemakkelijk in contact blijven met collega's en patiënten. Via de eenvoudige interface zie je meteen de beschikbaarheid van collega's en kan je de communicatie automatiseren en stroomlijnen. Daarbij kunnen er eenvoudig gegevens gedeeld worden en is samenwerking in real-time een fluitje van een cent. 

Hoger gebruiksgemak, aan lagere kosten? Het is mogelijk met 3CX.

Videocommunicatie voor zorgverleners

In geval van quarantaine of andere moeilijkheden die het onmogelijk maken om een fysieke afspraak te houden, kan dienstverlening via videocommunicatie een handig alternatief zijn. Ook communicatie binnen een medisch team dat verspreid zit over verschillende locaties gaat een pak simpeler met kwalitatieve videocommunicatie.

Met 3CX start je gemakkelijk videogesprekken en webconferenties, waarbij ook externe gebruikers kunnen deelnemen. Zo is iedereen altijd op de hoogte, waar je ook bent. Miscommunicaties krijgen dankzij deze technologische tools geen kans meer!

Connectify: jouw partner voor videocommunicatie in de zorg

Bij Connectify zetten wij in op ontwikkeling en innovatie. Dankzij onze ruime expertise op vlak van (video)communicatie in de zorgsector zorgen wij voor elke organisatie een totaaloplossing op maat.

Geïnteresseerd in duurzame digitalisering waar zowel zorgverleners als patiënten enorme voordelen uithalen? Contacteer ons team van specialisten met al jouw vragen en problemen via onderstaand formulier.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie

Ben je op zoek naar een erkende en vooral betrouwbare IT-specialist die jouw bedrijf in alle aspecten kan bijstaan? Dan ben je bij Connectify aan het juiste adres. Via dit formulier kan je ons contacteren.

Voornaam *
Achternaam *
Kies uw sector *
Healthcare
 • Healthcare
 • Sport
 • Horeca en toerisme
 • Retail
 • Immobiliën
 • Steden en gemeentes
 • Industrie
 • Audiovisuele sector
 • Textiel
 • HR- en uitzendbureaus
 • Bank en verzekeringen
 • Andere
Bedrijfsnaam *
Telefoonnummer *
E-mail *
Bericht