TV voor ouderen met dementie

Televisiekijken en video calls zijn voor mensen op leeftijd niet altijd even vanzelfsprekend. In de digitale wereld waarin we leven is het bijna onmogelijk voor senioren om bij te benen, zeker wanneer mensen met dementie, ouderdomsvergeetachtigheid of andere problemen te kampen krijgen. Het is belangrijk dat ook ouderen in de zorgsector kunnen blijven genieten van hun favoriete programma’s en op de hoogte blijven van wat er in de wereld gebeurt. Een televisie met hulpmiddelen op maat van Connectify voor mensen met dementie is een uitstekende oplossing hiervoor: woonzorgcentra kunnen hun bewoners meer zelfredzaamheid geven en op hetzelfde moment de werklast van hun personeel verlichten.

TV voor ouderen met dementie
TV voor ouderen met dementie

De digitale kloof tussen generaties

TV voor ouderen met dementie

De digitale kloof tussen generaties

De digitalisering van de wereld brengt voor veel mensen een heleboel voordelen met zich mee. Technologie brengt ons nieuwe kansen en mogelijkheden, en alles is altijd binnen handbereik. Toch zijn er enkele groepen in de samenleving die achterblijven, waaronder de oudere generaties. Afspraken maken bij de dokter, bankoverschrijvingen doen, QR-codes als vaccinatiebewijs, een busticket kopen… 

Tegenwoordig doen we alles met onze smartphone, tablet of computer, maar voor mensen die niet opgegroeid zijn met technologie is het gebruik van deze toestellen niet evident. Zeker als je op latere leeftijd met geheugenproblemen zoals dementie te maken hebt, is het niet gemakkelijk om zomaar met digitale toestellen om te gaan. Zelfs zaken die doodeenvoudig zijn in onze ogen, zoals televisiekijken, zijn ingewikkelder dan ooit tevoren. De knoppen op de afstandsbediening zijn te klein, de digitale programmagids is ingewikkeld of moeilijk leesbaar... 

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op vier (24%) van de Belgische internetgebruikers een beroep doet op commerciële streamingdiensten, zoals Netflix. Traditionele digitale televisie wordt meer en meer aan de kant geschoven voor online videodiensten die ontelbaar veel films, series en programma’s aanbieden. Opnieuw wordt de oudere generatie, die niet kan werken met de ingewikkelde interfaces van deze streamingdiensten, aan de kant geschoven.

Deze digitale kloof tussen de generaties is wereldwijd een prangend probleem, en die kloof blijft ook alleen maar groeien, zoals je kan lezen in dit artikel van DeWereldMorgen. Meer en meer sectoren zetten in op digitalisering, maar houden geen rekening met groepen in de maatschappij die moeite hebben om up-to-date te blijven of zelfs geen toegang hebben tot technologie. Er bestaat echter geschikte technologie die deze kloof kan overbruggen.

Dementie en televisiekijken

TV voor ouderen met dementie

Dementie en televisiekijken

Televisiekijken is voor mensen op leeftijd vaak een vorm van ontspanning en afleiding. Senioren kijken televisie om wat gezelschap te ervaren, iets te doen te hebben of om de geest fit te houden. Vooral dat laatste is een belangrijke reden om te investeren in televisies die makkelijk en intuïtief in gebruik zijn, zeker voor mensen die lijden aan dementie.

Wanneer ze TV kijken, blijven ouderen op de hoogte van wat er gaande is in de wereld. Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid en houvast, wanneer de vaste structuur van vroeger is weggevallen. Bovendien is het door quarantaine of andere veiligheidsmaatregelen niet altijd mogelijk om op eender welk moment het woonzorgcentrum te bezoeken. Televisie zorgt er dan voor dat de oudere zich op elk moment verbonden voelt met de buitenwereld. 

Tellie: TV voor ouderen met dementie

Tellie: TV voor ouderen met dementie

Als IT-bedrijf vinden we het bij Connectify belangrijk om diensten aan te bieden die bruikbaar zijn voor iedereen, ook voor ouderen met dementie. Tellie IPTV (Internet Protocol TeleVisie) is een ideale oplossing voor woonzorgcentra die hun bewoners een volledig vereenvoudigde televisie-ervaring willen aanbieden, met tal van extra functies!

Tellie tovert elk scherm om tot een slimme, interactieve televisie met heel wat mogelijkheden voor de gebruiker. Digitaal televisiekijken wordt dankzij hulpmiddelen zoals een eenvoudige afstandsbediening en gepersonaliseerde programmagids een heel stuk makkelijker gemaakt, maar er is meer: met één druk op de knop kan men in videocontact staan met vrienden en familie! 
IPTV voor woonzorg centra

Tellie maakt elk scherm entertainend, interactief en informatief 

Entertainend

Met Tellie kijkt de bewoner of patiënt televisie wanneer hij maar wil, en dit met een groot aanbod aan kanalen. In een handomdraai is het mogelijk om programma’s op te nemen of terug te kijken, zodat bewoners niet langer afhankelijk zijn van het vaste uitzendschema van de zenders. Programma’s die te laat op de avond worden uitgezonden vormen dus geen probleem meer.

Meer weten over Tellie IPTV?

Interactief

Dankzij de geïntegreerde camera heeft de bewoner op elk moment de mogelijkheid om via zijn televisie een videogesprek aan te gaan met vrienden of familie. Videobellen voor ouderen was nog nooit zo gemakkelijk! Tellie heeft ook een eigen app voor smartphones die werken met iOS of Android: de Tellie Family App. Hiermee kan je rechtstreeks videobellen naar de televisie van een bewoner of patiënt en berichten of foto’s sturen. De ontvanger krijgt deze dan onmiddellijk op het televisiescherm te zien. Op deze manier kan de senior steeds op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en krijgt eenzaamheid geen kans meer!

Informatief

Tot slot is het dankzij de digital signage-functies van Tellie mogelijk om op elk moment gerichte, informatieve boodschappen te sturen naar het scherm van elke bewoner. Je verspreidt belangrijke en praktische informatie snel en efficiënt, zodat iedereen binnen het woonzorgcentrum altijd op de hoogte is van alles: wanneer de misdienst plaatsvindt, wat er op het menu staat die dag… de mogelijkheden zijn eindeloos!

Meer weten over digital signage?

Tellie is eenvoudig en intuïtief in gebruik

Tellie IPTV

Tellie is eenvoudig en intuïtief in gebruik

Wat Tellie zo aantrekkelijk maakt voor ouderen en mensen met dementie, is de eenvoudige interface. Tellie maakt komaf met de ingewikkelde TV-gidsen en menu’s die we vandaag kennen op onze televisies. In plaats daarvan zorgden we voor een duidelijke, vereenvoudigde interface met grote pictogrammen en herkenbare beelden.

Ook met de eenvoudige afstandsbediening willen we het televisiekijken makkelijker maken. In tegenstelling tot een universele afstandsbediening hebben onze speciaal ontworpen afstandsbedieningen duidelijke en grote knoppen, en enkel de belangrijkste functies zijn aanwezig. Dit maakt het zeer makkelijk om te navigeren door de kanalengids en de interface.

Bovendien kan ook het zenderaanbod volledig gepersonaliseerd worden, zodat het 100% is afgestemd op elke gebruiker. Zo vermijd je dat de bewoner verward wordt door een overvloed aan kanalen en dat hij bijvoorbeeld navigeert naar zenders die hij eigenlijk niet wil bekijken. Als kers op de taart kan het favoriete tv-kanaal van de bewoner gekoppeld worden aan een knop op de afstandsbediening, zodat het nóg eenvoudiger wordt om de televisie te bedienen!

Tellie gaat eenzaamheid tegen in woonzorgcentra

Tellie gaat eenzaamheid tegen in woonzorgcentra

Eén van de voornaamste doelen van Connectify is het tegengaan van eenzaamheid in woonzorgcentra, en daar zijn we met Tellie absoluut in geslaagd. Er is voor de bewoner geen drempel meer om contact op te nemen met vrienden of familie: met de eenvoudige afstandsbediening start je op elk moment een videocall naar iedereen met de Tellie Family app. Ook het versturen en ontvangen van foto’s gebeurt even makkelijk. 

Ontdek alle functies van de Tellie Family app:

Beeldbellen

Beeldbellen via televisie met vrienden en familie is een ideale oplossing wanneer fysiek contact niet mogelijk is. Iedereen kent het gevoel: na het winkelen ga je even binnenspringen bij oma of opa, maar er komt plots iets tussen. Dankzij Tellie kan je later, op elk gewenst moment, toch nog videobellen naar het woonzorgcentrum en bijpraten. 

Meer weten over beeldbellen in de zorg?


Een andere interessante functie van Tellie is de optie om live gebeurtenissen te streamen, rechtstreeks naar het televisietoestel in de kamer van de bewoner. Zo hoeft niemand nog een activiteit te missen, zelfs wanneer het door omstandigheden niet mogelijk is om aanwezig te zijn. Tellie bezorgt je een live-beleving vanop de eerste rij, in het comfort van je eigen kamer!

Tellie verhoogt de zelfredzaamheid van rusthuisbewoners

Tellie verhoogt de zelfredzaamheid van rusthuisbewoners

Dankzij onze vereenvoudigde afstandsbediening en intuïtieve interface kan de oudere volledig zelf het televisietoestel navigeren, zonder tussenkomst van een familielid of zorgverlener. 

Al deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de bewoner zijn zelfstandigheid en zelfredzaamheid blijft behouden. In tijden waarin technologie steeds meer ingewikkeld wordt, is het ook voor mensen met dementie fijn dat ze toch nog meekunnen.
videobellen

Tellie verlicht de werklast voor zorgverleners

Als woonzorgcentrum is het belangrijk dat je zorgverleners hun tijd goed kunnen besteden, maar dat is niet evident wanneer je personeel overstelpt wordt met vragen van bewoners in verband met technologie. Om deze reden is het slim om te investeren in een systeem dat intuïtief bruikbaar is voor alle senioren, zodat jouw personeel meer tijd heeft voor dringende zaken. 

Een mooi voorbeeld hiervan is de digital signage-functie van Tellie. Dankzij de gerichte boodschappen die je kan verspreiden, zoals het menu of de activiteiten van die dag, verspilt jouw personeel geen kostbare tijd aan het uitprinten en ophangen van papiertjes. Alles gebeurt vanaf nu geautomatiseerd en met één druk op de knop!

Luister hier naar de ervaringen van enkele Tellie-gebruikers:

Connectify, jouw Tellie expert

Als vaste Telenet Business partner kunnen we bij Connectify op elk vlak de beste service garanderen voor jouw organisatie. Onze experts bekijken graag samen met jou hoe we de technologische struikelblokken in jouw woonzorgcentrum kunnen aanpakken. Bovendien bieden we bij Connectify altijd een gratis, vrijblijvende demo aan, zodat je de mogelijkheden van Tellie zelf kan ervaren. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie in het formulier hier onderaan!

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie

Ben je op zoek naar een erkende en vooral betrouwbare IT-specialist die jouw bedrijf in alle aspecten kan bijstaan? Dan ben je bij Connectify aan het juiste adres. Via dit formulier kan je ons contacteren.

Voornaam *
Achternaam *
Kies uw sector *
Healthcare
 • Healthcare
 • Sport
 • Horeca en toerisme
 • Retail
 • Immobiliën
 • Steden en gemeentes
 • Industrie
 • Audiovisuele sector
 • Textiel
 • HR- en uitzendbureaus
 • Bank en verzekeringen
 • Andere
Bedrijfsnaam *
Telefoonnummer *
E-mail *
Bericht