Het Nieuwsblad - Tellie Family

Onze senioren zijn eenzamer, en toch gelukkig: “Ik ben mijn tweede leven begonnen en ik maak er het beste van.”


Lees online →

De coronacrisis lijkt het welbevinden van senioren danig in de war te sturen. Maar niet zoals je zou verwachten, want uit een studie van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat de geluksscores er bij sommige groepen senioren zelfs op vooruitgaan. Al is er ook ruis op de lijn, want de eenzaamheid neemt wel toe. Zeker bij 75-plussers.


Het onderzoek werd gevoerd bij meer dan 2.000 Belgen tussen 60 en 84 jaar, van september tot november. Hoewel we ons nog in volle coronacrisis bevinden, lijken de geluksscores van heel wat senioren er niet onder te lijden. Ze belonen zichzelf ook met een goeie gemiddelde score van 7,4 op tien. Opmerkelijk is dat de 60- tot 64-jarigen en 70- tot 74-jarigen er zelfs op vooruitgaan tegenover 2017. “De cijfers zijn frappant omdat we nog steeds in een pandemie zitten, die nog lang niet onder controle is”, zegt gerontoloog Nico De Witte (VUB).

Grafiek over geluk bij ouderen - Nieuwsblad

Hoe gelukkig ben je?

De gemiddelde score steeg tussen 2017 en 2020 bij de groepen
60- tot 64-jarigen en 70- tot 74-jarigen.

“Toch blijven de scores over de jaren redelijk stabiel”, gaat hij verder. Hoe dat komt? “Als je ouder wordt, verander je voortdurend. Mensen gaan dit aanvaarden, maar gaan tegelijk hun situatie afzetten tegenover die van anderen. Ze redeneren: in woonzorgcentra is er nu oversterfte, maar wij zijn er gelukkig nog.”

Gezondheid speelt een grote rol. Professor en socioloog Anja Declercq (KULeuven), gespecialiseerd in ouderenzorg, verduidelijkt: “Zonder al te veel fysieke tegenslagen is dit een bijzonder aangename levensfase. Het huis is vaak afbetaald. Er is meer vrijheid, omdat het werk en de zorg voor de kinderen wegvalt. En dus ervaart deze groep meer rust.”

Hoe eenzaam ben je?

Het percentage dat "elke dag of verschillende keren per week" eenzaam is.

Al is er tegelijk ook onrust. Vooral bij de groep ouder dan 75 jaar is de eenzaamheid vrij groot en zelfs meer dan verdubbeld tegenover drie jaar geleden. “Algemeen geeft één op de drie 65-plussers aan eenzaam te zijn en zelfs sociaal geïsoleerd”, aldus Declercq. “Het verlies van een partner en vrienden kunnen bijdragen tot dat gevoel. Corona heeft de eenzaamheidscijfers nog wat meer de hoogte ingeduwd.”

Grafiek over eenzaamheid bij ouderen - Nieuwsblad

“Content zijn met het alledaagse is al heel wat”

Micheline Claeys (66): 47 jaar getrouwd, 3 kinderen, 11 kleinkinderen

Micheline uit De Panne was jaren verkoopster en verzorgde de warme maaltijden in de kleuterschool. Maar omdat ze kanker kreeg, moest ze vroeger stoppen dan gepland. Vandaag is ze met pensioen. “Ik heb geleerd te genieten van kleine dingen. Een wandeling op de dijk, knuffelen met de kleinkinderen, de vogeltjes die je kwetterend wakker fluiten. Content zijn met het alledaagse is al heel wat.”

“Ik heb ook het gevoel dat ouder worden rust met zich mee brengt. Je huis is afbetaald, de kinderen hebben hun diploma en werk. Veel zorgen vallen weg.” Al beseft ze dat lang niet iedereen dat gevoel deelt. “In mijn gemeente wonen 11.000 mensen, waarvan er 1.500 alleen zijn. Velen onder hen zijn eenzaam, dat merk ik wanneer ik met ze praat. Mensen die wat ouder worden, hebben het soms moeilijk om nieuwe contacten te leggen. Wel, je moet je daartegen verzetten. Ik heb me nog geen dag eenzaam gevoeld. Het verenigingsleven kan daarbij echt een hulp zijn.” (cdh)

“Ik ben mijn tweede leven begonnen en ik maak er het beste van”

Freddy Van Schelstraete (74): 50 jaar getrouwd, 2 kinderen, 3 kleinkinderen

“Thuis in de zetel zitten is niks voor mij. Ik denk dat dat mijn grote troef is. Ik ben hartpatiënt en kreeg tien jaar geleden een overbrugging. Sindsdien ben ik aan mijn tweede leven begonnen. En daar maak ik het beste van.” Niet alleen is Freddy verantwoordelijke van het appartement waarnaar hij samen met zijn vrouw verhuisd is. Ook bij seniorenvereniging Okra is hij teamleider. “Sociaal contact is belangrijk voor mij. Door corona valt er veel weg en moet ik me aanpassen. Dan ga ik soms iets halen in de ondergrondse garage in de hoop een klapke met iemand te kunnen doen. Dan denkt mijn vrouw dat ik gevallen ben. Maar nee, dan ben ik de Louis tegen gekomen en dan kan ik er weer even tegen.”